“Rij zaterdag niet naar zuiden”

De mobiliteitsorganisaties Touring en VAB verwachten opnieuw een druk verkeersweekend op de Europese wegen deze week. Vrijdag wordt in de richting van het zuiden moeilijk verkeer verwacht, zaterdag wordt in heel Europa zelfs als een te mijden dag gezien voor mensen die op reis willen vertrekken. Ook het terugkerend verkeer wordt drukker dan gewoonlijk.

In België zal het volgend weekend iets drukker worden dan normaal. Dat komt onder meer door de start van de bouwvakantie in Noord-Nederland. Van daaruit zullen heel wat mensen door België richting zuiden trekken. Daarnaast begint ook in het Duitse Noord-Rijnland-Westfalen de vakantie. De inwoners van die deelstaat zullen dus samen met de Belgen en Nederlanders naar het zuiden afzakken. "Onze hinder op weg naar het zuiden via Duitsland kan dus al van in de grensstreek beginnen", zegt VAB.

Ook in Oostenrijk worden files verwacht, omdat de files in het zuiden van Duitsland meestal doorschuiven naar Oostenrijk. In Zwitserland zal je dan weer vooral aan de Gotthardtunnel rekening moeten houden met een tijdverlies van twee tot drie uur. Wie doorheen Frankrijk rijdt, zal vooral aan de klassieke knelpunten met files geconfronteerd worden, vooral in de Rhônevallei rond Lyon en in de omgeving van Bordeaux op de A10. Touring raadt aan om pas vanaf zaterdagmiddag of zondag richting het zuiden te trekken. De beste dag om terug te keren is vrijdag. VAB ziet vrijdag na 21 uur, zaterdag vanaf 11 uur en de hele zondag als de beste vertrektijden naar het buitenland.