Bijklussen levert binnenkort meer op

Wie geregeld enkele uurtjes bijspringt in een café of taverne, zal daar vanaf dit najaar netto de helft meer van overhouden. Het is een van de maatregelen waarmee staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) de horeca rendabeler en witter wil maken. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Wie elke vrijdagavond drie uurtjes bijklust in de horeca aan 20 euro bruto per uur, houdt nu van die 240 euro bruto op maandbasis amper 100 euro over. Vanaf 1 oktober wordt dat 152 euro netto. Ook voor de uitbater is er goed nieuws: die 240 euro bruto, die hem vandaag 303 euro aan totale loonlasten kost, daalt vanaf dit najaar tot 272 euro. "Dankzij het nieuwe statuut voor gelegenheidsarbeid wordt het vanaf 1 oktober een pak makkelijker en goedkoper om personeel in te zetten voor korte periodes", zegt staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez. "De loonlasten voor de uitbater dalen zo'n 30 procent terwijl het netto-inkomen van de gelegenheidsarbeider - zowel loontrekkenden die extra uren kloppen als gepensioneerden of uitzendkrachten die tijdelijk worden opgeroepen - stijgt. Dat verschil kan oplopen tot 50 procent."