Geen wilde dieren meer in circus

Wilde dieren zijn binnenkort niet meer toegelaten in circussen in ons land. Dat heeft de ministerraad beslist, op voorstel van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx.

Wie in de toekomst dus naar het circus gaat, zal het moeten doen met clowns en andere attracties. Leeuwen of olifanten zullen er niet meer te zien zijn. De dieren zelf verblijven vaak immers niet in geschikte omstandigheden, voerde Onkelinx aan. Ze wees er ook op dat ook buurtbewoners en gemeenten waar de circussen neerstrijken met klachten zaten, bijvoorbeeld over slechte beveiliging of achtergelaten karkassen.

De Raad voor Dierenwelzijn bezocht in 2011 verschillende circussen en merkten dat er zowel binnen als buiten plaatsgebrek was voor de wilde dieren. Ook werden de temperatuursvereisten niet nageleefd. Daarom stelde de raad voor om de lijst met dieren die in een circus toegelaten zijn, in te korten.

Enkel nog runderen, buffels, varkens, lama's, hoenderachtigen, dromedarissen, kamelen, fretten, konijnen, katten, honden, duiven, ganzen, papegaaien, parkieten, eenden, paarden, ezels, pony's, schapen en geiten toegelaten, op voorwaarde dat de minimumnormen voor huisvesting worden nageleefd. Leeuwen, tijgers en olifanten zijn dus niet meer toegestaan. Dierenrechtenorganisatie Gaia reageert tevreden en spreekt van een mijlpaal.