Dan toch akkoord over 4G in Brussel

De Brusselse regering heeft een akkoord bereikt over de invoering van 4G in Brussel. Dat melden minister-president Rudi Vervoort (PS) en minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo).
De 4G-technologie verhoogt de internetcapaciteit op het mobiele telefoonnetwerk, waardoor je veel sneller mobiel kan surfen.

De strenge stralingsnormen die op dit moment gelden in Brussel, maken 4G onmogelijk. Het gewest zal de norm van drie volt per meter behouden, maar in de toekomst zal die gaan gelden voor elk pakket afzonderlijk. Nu wordt de norm van alle technologieën zoals 2G, 3G en 4G samengeteld. De verschillende telecomoperatoren zullen dus moeten samenwerken in Brussel.

Daarnaast komt er ook een onafhankelijk college van experten. Zij moeten elk jaar een rapport maken over de technologische en gezondheidsaspecten van mobiel internet. Om de 4G-technologie helemaal operationeel te maken, hebben de telecomoperatoren nog zo’n 350 antennes nodig, op zowat 200 plaatsen. Crèches, scholen of ziekenhuizen komen daarvoor sowieso niet in aanmerking.