"Vaccineer alle kinderen tegen griep"

Als alle kinderen in ons land een griepvaccin zouden krijgen, dan zou het aantal doktersbezoeken en ziekenhuisopnames voor de griep meteen met een kwart dalen. Dat blijkt uit een studie van het Kenniscentrum voor Gezondheidszorg, waarover het Nieuwsblad en De Standaard berichten.

“Kinderen zijn de motor van elke griepepidemie”, zegt professor gezondheidseconomie Philippe Beutels, een van de auteurs van de studie. “Ze raken elkaar veel aan en geven zo het virus door aan elkaar, aan hun ouders en zo uiteindelijk aan de meest kwetsbare groep: de ouderen”. Concreet berekenden de onderzoekers dat als 80% van de kinderen tussen zes maanden en achttien jaar elk jaar een griepprik zou krijgen, het aantal griepbehandelingen en –opnames met een kwart zou dalen.

Net daarom raadt de studie aan om kinderen elk jaar opnieuw in te enten, om zo de verspreiding naar andere bevolkingsgroepen tegen te gaan. Dat zou de overheid volgens de onderzoekers heel wat gezondheidskosten tijdens de griepepidemie kunnen besparen. Er wordt voorgesteld om een vaccinatieprogramma op te starten via de scholen en via Kind en Gezin.

Er gaan in ons land elk jaar meer dan 200.000 mensen met griepachtige symptomen naar de dokter, 4000 mensen laten zich opnemen in het ziekenhuis en zowat 470 mensen, vooral ouderen, overlijden aan hun infectie.