Ongeval Bree was geen straatrace

Het dodelijke verkeersongeval in Bree eind vorig jaar was geen straatrace. Dat heeft de rechtbank in Tongeren vanmorgen beslist. Volgens de rechter gaat het om een ongeval waarbij de chauffeurs onvoorzichtig zijn geweest. De feiten zijn nu dus geherkwalificeerd zijn. De zaak wordt 28 november voortgezet.

De feiten dateren van 25 november 2012. Een Porsche en een Mercedes vlogen aan een rotonde in volle snelheid van de weg. In beide wagens stierf passagier. De twee bestuurders overleefden de crash en stonden de voorbije maand terecht voor kwaadwillige verkeersbelemmering. Het openbaar ministerie vorderde een gevangenisstraf van vijf jaar.

De advocaten van de beschuldigden waren het echter niet eens met de betichting kwaadwillige verkeersbelemmering en drongen aan op een herkwalificering van de feiten. Het openbaar ministerie had daar geen oren naar, maar de rechter is de verdediging nu toch gevolgd.

De advocaten van de twee beklaagden, die al sinds de feiten in voorhechtenis zitten, hebben nu een verzoekschrift tot voorlopige invrijheidstelling neergelegd. Midden volgende week krijgen de beklaagden te horen of ze de gevangenis - tijdelijk - mogen verlaten.