Helft minder olie in Noordzee geloosd

Het aantal olielozingen op de Noordzee is de afgelopen twintig jaar gehalveerd. Minder goed nieuws is dat er veel meer chemicaliën worden geloosd en dat vervuilers, zelfs al worden ze op heterdaad betrapt, zelden worden veroordeeld. Dat blijkt uit gegevens van De Beheerseenheid Mathematisch Model van de Noordzee (BMM) die in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg te lezen zijn.

De BMM voert sinds 1991 regelmatige toezichtsvluchten uit boven de Noordzee met als hoofdopdracht de opsporing en vaststelling van illegale scheepslozingen in en rondom de Belgische zeegebieden. "In die periode is het aantal waargenomen olievlekken op jaarbasis met meer dan 50 procent gedaald, terwijl het waargenomen olievolume op jaarbasis met meer dan 85 procent is gedaald", zegt Sara Vandecruys, woordvoerder van minister van Noordzee Johan Vande Lanotte (sp.a).

Tussen 2008 en 2012 werden 118 zeeverontreinigingen vastgesteld. In 73 gevallen ging het om minerale olieverontreiniging, 45 keer ging het om chemicaliën. Twaalf keer werd de vervuiler op heterdaad betrapt. Toch komt het maar zelden tot een veroordeling. "Eens een proces-verbaal met vaststellingen is doorgestuurd, ligt de bal in het kamp van het parket. Dat kan in ons land zijn maar ook in Nederland, Frankrijk of Groot-Brittannië, afhankelijk van in wiens wateren de inbreuk werd vastgesteld", aldus Vandecruys.

"Het aantal olielozingen, gedetecteerd met ons speciaal uitgerust vliegtuig, is gedaald tot een twintigtal per jaar. Daar staat tegenover dat het er veel meer chemicaliën in zee worden gedumpt. Dat komt onder meer door lacunes in de wetgeving", zegt Ronny Schallier die coördinator luchttoezicht is bij het BMM.

Volgens Vande Lanotte heeft de BMM maar weet van een effectieve vervolging van een vervuiler de jongste vijf jaar. "Probleem is dat het moeilijke onderzoeken zijn die lang aanslepen."