Gas haven A’pen: 5 arbeiders gewond

Bij olieraffinaderij Total in de Antwerpse haven zijn zeker vijf werknemers bevangen geraakt door een nog onbekend gas. Het medisch interventieplan is er afgekondigd. De slachtoffers hebben last van irritatie aan de ogen en luchtwegen, maar zouden niet in levensgevaar zijn.

De brandweer is ter plaatse, maar kon voorlopig niet vaststellen waar de gaswolk vandaan komt of om welk gas het gaat. Verscheidene metingen leverden voorlopig niets op. De gaswolk is volgens de brandweer in ieder geval niet afkomstig van de site van Total zelf en zou ook niets te maken hebben met de grondverzakking van vorige week vrijdag, waardoor enkele pijpleidingen in de omgeving van Total onder druk kwamen te staan.

Metingen leverden geen vermoedelijke oorsprong van het onbekende gas op. "Allicht is de gaswolk snel vanzelf opgelost. We hebben wel nog een bevraging gedaan bij bedrijven in de buurt, maar voorlopig zonder resultaat. Het gas zou natuurlijk ook van een langsvarend schip afkomstig geweest kunnen zijn", legt Johan Van Olmen van de Antwerpse brandweer uit.