Di Rupo voor modernere koning

Premier Elio Di Rupo is voor een modernere invulling van de rol van de koning. Dat heeft hij verteld in de studio van het VTM NIEUWS. “Alle instellingen van ons land moeten met hun tijd meegaan. Dat geldt ook voor de monarchie.” Di Rupo is ervan overtuigd dat de modernisering al aan de gang is. “De dotaties zijn al aangepast. De functie zelf kan ook nog moderniseren. Zowel de manier van werken als communiceren kunnen ook veranderen.”

Het is voor het eerst dat Elio Di Rupo interviews geeft over de aankomende troonswisseling. Hij geeft ook toe dat hij niet onverdeeld positief was, toen de koning hem woensdag formeel vertelde dat hij afstand zou doen van de troon. “Ik kan de koning moeilijk feliciteren en zeggen dat het goed nieuws is.” Toch heeft hij begrip voor het argument van koning Albert dat zijn gezondheid het niet meer toelaat om zijn functie uit te oefenen zoals hij wil. Koning Albert had trouwens al eerder aan de premier meegedeeld dat hij de intentie had om troonsafstand te doen.

In Filip als koning van België heeft Di Rupo het volste vertrouwen. “Onder ander dankzij zijn missies is hij goed voorbereid op zijn functie.” Dat uit de enquête van VTM NIEUWS blijkt dat de Vlaming niet zo veel vertrouwen heeft in Filip als koning, verontrust de premier niet. “Dat komt doordat zijn rol nu nog beperkt is. Eens hij koning is, zal hij mensen samenbrengen.”