Meer vertrouwen in Mathilde dan in Filip

Amper de helft van de Vlamingen heeft vertrouwen in Filip als Koning van België. Dat blijkt uit een grootschalige enquête van VTM NIEUWS en RTL-TVI. Daarvoor werden 1.000 Vlamingen en 1.000 Walen geïnterviewd. 49 procent van de Vlamingen gaat helemaal akkoord met de stelling ‘Ik heb vertrouwen in Filip als Koning van België’. De rest van de ondervraagde Vlamingen (51 procent) heeft weinig of geen vertrouwen in Filip als koning of heeft er geen mening over.

Daarmee staan de cijfers in contrast met de waardering die prinses Mathilde krijgt. 67 procent van de Vlamingen denkt dat zij een goede koningin zal worden. Twintig procent is daar niet van overtuigd. De andere ondervraagden hadden geen mening.

Maar de grootste consensus is er over koning Albert. Hij heeft de Vlaming de afgelopen twintig jaar duidelijk kunnen overtuigen. Maar liefst driekwart van de Vlamingen vindt dat hij een goede koning is geweest. Amper een op de tien is het daar niet mee eens.

De Vlaming vindt ook dat koning Albert nu een goed moment kiest om af te treden. 67 procent steunt deze stelling. Al heeft een op de vijf Vlamingen hier geen mening over.

Ook deze peiling heeft bewezen dat er een verschil in de opvattingen over het koningshuis tussen Vlamingen en Walen. Zo denkt 66 procent van de Walen wel dat Filip een goede koning zal zijn.

(De foutenmarge van deze peiling bedraag 3,2 procent.)