Koning Albert II: een zwaar politiek leven

Koning Albert II heeft ook politiek gezien een bewogen parcours afgelegd. Nochtans begon hij helemaal anders dan zijn broer Boudewijn: hij hield zich op de achtergrond en bemoeide zich nauwelijks. Ook in dossiers zoals euthanasie en het homohuwelijk tekent hij probleemloos de wetten.
Maar die strategie moet hij in de loop der jaren laten varen, door de politieke realiteit is hij genoodzaakt tussen te komen. In 2007, met Yves Leterme die vijf keer ten rade moet komen, krijgt koning Albert II een grote politieke rol.
Na 2010 wordt de politieke impasse nog groter, wanneer N-VA de meest bepalende politieke speler wordt. Koning Albert II moet meermaals tussenkomen en creëert allerlei nieuwe functies: verkenners, verduidelijkers en bemiddelaars die moeten helpen de politieke knoop te ontwarren.
Wanneer de situatie een half jaar later nog aansleept, laat koning Albert II zich van een heel andere kant zien: tijdens zijn toespraak maakt hij zich kwaad op de politieke wereld. Een ding is duidelijk: hij is de situatie moe.