Muyters wil Di Rupo geen geld geven

Vlaams minister van Financiën Philippe Muyters wil niet weten van extra Vlaams geld voor de federale regering. Dat zegt hij in Het Nieuwsblad en De Standaard. Muyters gaat daarmee in tegen minister-president Kris Peeters, die vorige week nog zei dat Vlaanderen een extra potje kan opzijzetten. Hij vroeg wel dat het federale niveau in ruil maatregelen zou nemen om de loonlasten te verlagen.

De federale regering moet op zoek naar zo'n half miljard euro om haar begroting 2013 op koers te houden en naar 3,5 miljard euro voor 2014. Om die operatie rond te krijgen, verwacht de regering-Di Rupo ook een bijdrage van de deelstaten.

Muyters heeft daar geen oren naar. "Blijkbaar denken ze dat wij met zakken vol geld zitten. De realiteit is dat we vier jaar op rij de broekriem hebben aangehaald om een begroting in evenwicht af te leveren. Ondanks een tegenvallende groei en inflatie én een verminderde dotatie. Of willen ze nu dat wij de geplande extra capaciteit voor de scholen schrappen? Dat we minder investeren in kinderopvang? Of de Vlaamse wegen verwaarlozen?", aldus de N-VA-minister.