Meer antidepressiva na rusthuisopname

Een kwart van de rusthuisbewoners die antidepressiva slikken, begint daarmee na opname in het bejaardentehuis. Bij antipsychotica begint zelfs de helft van de betrokken patiënten bij hun verhuis naar het rustoord. Dat schrijft De Morgen op basis van een onderzoek van het socialistisch ziekenfonds.

Het Nationaal Verbond van Socialistiche Mutualiteiten (NVSM) onderzocht een jaar lang het geneesmiddelengebruik van 7.000 bejaarden. Het eerste half jaar woonden ze nog thuis, de zes maanden erna verbleven ze in een rusthuis. Daaruit bleek onder meer dat bejaarden in een rustoord niet meteen meer, maar wel andere medicatie gebruiken.

Voorts valt vooral de stijging in het gebruik van antidepressiva en antipsychotica op. Waarschijnlijk heeft dat te maken met het verlaten van hun oude thuis, wat een ingrijpend moment is, luidt het.

Het gebruik van bloedverdunners en cholesterolverlagers neemt dan weer gevoelig af na een rusthuisopname, zo blijkt nog uit het onderzoek van het socialistisch ziekenfonds. Dat zou te maken hebben met het veranderen van huisarts, die checkt of de medicatie nog wel zin heeft, en de neveneffecten op hoge leeftijd.