Straks geen 'happy hours' meer?

Er duiken heel wat nieuwe voorstellen op uit het nationale ‘alcoholplan’ dat vertegenwoordigers van dertig ministers aan het uitwerken zijn. Zo zou er gepraat worden over een verbod op ‘happy hours en bier in automaten. Nachtwinkels zouden ook geen sterke drank meer mogen verkopen. Dat staat in Het Nieuwsblad en De Standaard.

De overheid wil problematisch alcoholgebruik tegen 2018 gevoelig terugdringen. Eerder raakte daarvoor al het voorstel bekend om alcoholverkoop aan jongeren onder de 18 te verbieden. Het werd wel collectief afgeschoten.

"De overgrote meerderheid van de Belgen drinkt alcohol zonder risico's of schade. Maar toch: acht procent van de bevolking, tussen de 800.000 en 1 miljoen Belgen, drinkt te veel", citeren de kranten uit het plan. "Bovendien bezondigt acht procent van de volwassenen en twaalf procent van de jongeren zich aan binge drinking."

"Dit is een evenwichtsoefening", erkent criminoloog Brice De Ruyver. "We onderzoeken of er een maatschappelijk draagvlak is. Voorstellen kunnen sneuvelen, als blijkt dat men daar niet op zit te wachten." Tegen het einde van het jaar zou de overheid willen beslissen welke voorstellen effectief ingevoerd zullen worden.