Volvo Gent: "Geen reden tot paniek"

Er is geen reden tot paniek over banenverlies bij Volvo Gent. Dat heeft minister-president Kris Peeters gezegd in de commissie Economie in het Vlaams Parlement. “Volvo Gent blijft de voorkeursfabriek om nieuwe modellen te produceren”, klonk het nog.

Vanuit het parlement waren er een aantal vragen gekomen over de toekomst van de fabriek. Recent nog had de topman van Volvo Gent, Geert Bruyneel, laten verstaan dat het invoeren van het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden zou leiden tot de sluiting van de fabriek. Bovendien had de ceo van Volvo, Håkan Samuelsson, in april nog aangedrongen bij Peeters dat ons land dringend iets moest doen om ons concurrentievermogen te verbeteren. Er ontstonden daardoor hardnekkige geruchten over een mogelijke verhuis van een deel van de productie naar China.

Peeters zei dat Volvo hem verzekerde dat de fabriek in Chengdu enkel auto’s zal produceren voor de Chinese markt. Nog kondigde de minister-president heel wat maatregelen aan. Met Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Crevits is overeengekomen om de omgevingsinfrastructuur rond Volvo Gent te verbeteren en Vlaanderen gaat een nieuw opleidingsplan van de fabriek ondersteunen. Nog zei Peeters dat er overleg aan de gang is tussen de verschillende politieke niveaus om de concurrentiekracht in ons land te verbeteren.