Jongeren naar Syrië, folder wil ontraden

De laatste weken zijn opnieuw minstens vijf jonge Belgen uit Antwerpen en Vilvoorde naar Syrië vertrokken om er te strijden tegen het regime van president Assad. De vijf zouden geronseld zijn door Sharia4Belgium.

De Vilvoordse burgemeester Hans Bonte bevestigt dat er de voorbije week uit zijn stad twee jongemannen van 20 en 21 vetrokken zijn. “Alles wijst erop dat de rekrutering gewoon doorgaat", zegt burgemeester Bonte. "De voorbije week zijn twee jongemannen vertrokken. De ene zat niet meer op school omdat hij afgehaakt had, maar de andere is vertrokken nog voor hij zijn laatste examens had afgelegd.”

Net vandaag stelde Binnenlandse Zaken een brochure voor om jongeren af te raden om te gaan strijden in Syrië. “Zet je verontwaardiging om in positieve actie en laat je niet verleiden om je ter plaatse in het Syrische conflict te gooien”, luidt het in de folder, waarmee de nadruk wordt gelegd op humanitaire acties. Nog in de folder staat dat de Syriërs zelf geen buitenlandse strijders in hun land willen. De brochure wordt nog voor de zomervakantie via de gemeenten verspreid naar onder meer scholen, jeugd- en wijkverenigingen.