Kernkabinet zoekt 500 miljoen

Het kernkabinet heeft gisteren heel de dag vergaderd over de begrotingscontrole. Rond 21 uur was de vergadering afgelopen. Vandaag zetten de topministers van de federale regering hun zoektocht verder naar de ruim 500 miljoen euro die nodig is om de begroting dit jaar op koers te houden. Ook de discussie over de begroting van volgend jaar is al aangesneden.

Het kernkabinet kon gisteren starten met een meevaller. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) is namelijk bereid 90 miljoen euro van haar budget voor 2013 terug te geven. Door verschillende maatregelen is er namelijk minder geld nodig voor het opvangbeleid.

Minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open Vld) gaf zijn partijgenote op Twitter een pluim. "Maggie lost in haar eentje 1/5 budgettekort op. Zo doen we dat bij @open--vld: besparen door structureel te hervormen".

Het kernkabinet heeft ook al de grote lijnen van de begroting van volgend jaar aangesneden. In 2014 is een inspanning van in totaal 3,5 miljard euro nodig. Daarvan zou 2,7 tot 2,8 miljard euro voor rekening van de federale overheid en de sociale zekerheid zijn. Dat bedrag zou nog kunnen verlaagd worden tot 2,2 miljard euro, op voorwaarde dat de maatregelen die voor 2013 genomen worden, een terugkerende impact hebben.

Rond 10u komt het kernkabinet opnieuw samen. Naar verluidt zou er ook begin volgende week nog verder vergaderd worden. Dinsdag worden bijvoorbeeld nog cijfers rond de sociale zekerheid verwacht.