Aantal drugsfeiten op school stijgt

Het aantal drugsfeiten binnen de schoolmuren is in 2012 opnieuw gestegen, zo blijkt uit de eerste cijfers. Dat zegt senator Guido De Padt (Open Vld) in De Zondag. De gegevens komen van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet.

"In 2009 werden 312 misdrijven inzake bezit van drugs in scholen geregistreerd. In 2010 waren er dat al 449, maar in 2011 daalde dat aantal tot 370, ongeveer één per dag", aldus De Padt. "Intussen zijn de cijfers van het eerste semester van 2012 al bekend. In de eerste zes maanden van vorig jaar werden reeds 293 misdrijven geregistreerd. Vermoedelijk zal 2012 daardoor afklokken op 488 feiten of een stijging van meer dan 30 procent tegenover 2011."

De liberale senator stelt voor om meer drugshonden in te schakelen, vooral ook in stationsomgevingen waar veel studenten verzamelen. Door het "ontradende effect" worden bij regelmatige controles minder drugs aangetroffen bij scholieren, klinkt het.

De Vereniging voor Alcohol en Andere Drugsproblemen (VAD) en het Provinciaal Interbestuurlijk Samenwerkingsverband voor Aanpak van Drugmisbruik (PISAD) zijn kritisch voor controles in de school zelf. Drugshonden kunnen niet preventief ingezet worden, klinkt het bij PISAD.