Farmabedrijf gaf Onkelinx peulschil

Farmabedrijf Alexion heeft de prijs van het zeer dure geneesmiddel Soliris voor de jonge nierpatiënt Viktor maar met vijf procent aangepast. Twee maanden nadat de heisa losbarstte, verschenen deze week meer details over de prijs en terugbetaling van Soliris in het Staatsblad, zo schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Nu blijkt dat een flacon van 30 milliliter 4.541,94 euro kost, hetzelfde bedrag dat daarvoor al werd aangerekend voor de PNH-patiënten, waarvoor het geneesmiddel al wel werd terugbetaald. Er lijken dus weinig toegevingen gedaan. Maar het verschil zit in de terugbetaling. Waar het medicijn vroeger voor 100 procent werd vergoed, is dat nu nog 95 procent.

Bovendien mag het verschil niet aan de patiënt  worden doorgerekend. In normale omstandigheden gaat de rekening naar het ziekenhuis, maar de minister en het farmabedrijf gingen akkoord dat Alexion zal instaan voor het verschil: Alexion beloofde een korting van 5 procent aan de ziekenhuizen. Ook zal elke patiënt twee flacons gratis krijgen.

Zowel een gezondheidsexpert als iemand uit de farmasector zegt dat de bedongen korting "een peulschil" is, vergeleken met andere kortingen bij dergelijke akkoorden. Onkelinx benadrukt dat de bekomen prijs lager ligt dan in andere buurlanden.