Sonaca: contract van 1 miljard dollar

Luchtvaartbedrijf Sonaca uit Gosselies (Charleroi) heeft een contract binnengehaald voor de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer. De order heeft een potentiële waarde van een miljard dollar (747 Het bedrijf gaat de beweegbare kleppen leveren voor op de vleugels van het nieuwe regionale vliegtuig dat de Brazilianen momenteel ontwikkelen.

Het bedrijf zal twee soorten kleppen, de zogenaamde "slats" aan de voorzijde van de vleugel en "flaps" aan de achterzijde, leveren voor de E2-lijn, de nieuwe versie van de Embraer 190 en 195. De productie van de onderdelen zal deels in België en deels in Sonaca's fabrieken in Brazilië gebeuren. Het is de eerste keer dat het bedrijf flaps zal vervaardigen. Sonaca zal voor de order ook samenwerken met Asco uit Zaventem, de gebruikelijke partner van het luchtvaartbedrijf.

Indien vanaf 2017 duizend toestellen gebouwd worden, zal het contract een waarde hebben van ongeveer een miljard dollar. Het moet werk opleveren voor "300 tot 400 mensen" gedurende een periode van 10 jaar.