Massa Oostblokkers op arbeidsmarkt

Het aantal Oost-Europeanen dat in België aan de slag is, is de voorbije vier jaar fors gestegen. Bedrijven uit Slovakije, Hongarije, Polen, Roemenië en Bulgarije sturen hun werknemers steeds talrijker naar hier. Alleen al uit die 5 landen werden vorig jaar 126.469 mensen tijdelijk "gedetacheerd" naar België. Dat blijkt uit cijfers van minister van Werk Monica De Coninck (sp.a), schrijft Het Laatste Nieuws.

Hoeveel mensen uit Oost-Europa bij ons aan het werk zijn, valt onmogelijk precies te zeggen. De toename over de jongste vier jaar is explosief. Dat blijkt uit de aangiftes van bedrijven die werknemers voor een tijdelijke opdracht naar hier halen.

In de top tien van landen die het vaakst hun werknemers naar België uitsturen, staan onze vier buurlanden, vijf Oost-Europese landen en Portugal. Samen waren die tien vorig jaar goed voor ruim 340.000 detacheringen. Van die 340.000 kwamen er meer dan 126.000 uit Polen, Roemenië, Slovakije, Hongarije of Bulgarije. Zij zitten dan ook bij de snelste stijgers, gemiddeld met meer dan 150 pct tegenover vier jaar geleden. De vraag is groot, want hun kosten en hun prijzen liggen laag. Voor de tijdelijke werknemers wordt in België geen RSZ betaald.