De Grote Peiling: Alle Resultaten

De resultaten van de peiling van Ipsos in opdracht VTM Nieuws en De Morgen kunt u hier bekijken. In Vlaanderen valt de verdere opmars van N-VA op. Ten opzichte van de verkiezingen van 2010 zou de partij met zeven procent groeien, naar een totaal van 35 procent. Dat is meer dan het dubbele van de tweede Vlaamse partij, CD&V (15,7 procent). Sp.a en Open Vld volgen op respectievelijk 13,9 en 13,2 procent. Voor die laatste betekent dat eindelijk weer een lichte stijging. Voorts valt de absolute neergang van Lijst Dedecker op. De partij haalt zelfs geen procent meer.

Bart De Wever blijft de populairste politicus van Vlaanderen, maar het verschil met Kris Peeters is nihil. Maggie De Block bevestigt haar populariteit, zij staat derde. Opmerkelijk: premier Elio Di Rupo doet het goed aan Vlaamse kant, hij is de vierde populairste politicus. Jean-Marie Dedecker ziet zijn partij dan wel wegkwijnen, maar hijzelf haalt nog net de top vijftien.

Aan Waalse zijde krijgt de PS klappen. In vergelijking met de verkiezing van 2010 verliest de partij bijna tien procent. Ecolo steekt CDH voorbij als derde partij aan Waalse zijde. MR blijft min of meer op hetzelfde niveau.

Elio Di Rupo blijft de populairste politicus van Wallonië. Als verrassende tweede zien we Guy Verhofstadt. Al jaren weg van het nationale politieke toneel, maar toch blijft hij nog razend populair bij de Walen.

De foutenmarge van deze resultaten bedraagt 3,3 procent.

(werkt niet op smartphones)

Vlaanderen

Wallonië