“NMBS en NS moeten 19 Fyra’s kopen”

Fyrabouwer AnsaldoBreda eist dat de NMBS en de Nederlandse Spoorwegen (NS) alsnog in totaal negentien Fyratreinen afnemen. Het Italiaanse bedrijf sleept daarom de NS en de NMBS voor de rechter in Utrecht. Volgens een van de advocaten van AnsaldoBreda zijn voor de levering afspraken gemaakt, maar komen de NS (zestien treinen) en de NMBS (drie treinen) die contractuele verplichtingen niet na. Het kort geding komt er op vrijdag 28 juni om 10.00 uur.

Na een reeks van incidenten besloot eind mei eerst de Belgische maatschappij en kort daarop de Nederlandse Spoorwegen te stoppen met de hogesnelheidstrein Fyra. Beide spoorwegmaatschappijen claimen dat de Fyra kampt met allerlei technische mankementen. Volgens de NS zijn er "buitensporig veel fouten" aan de trein. Bovendien vinden de spoorbedrijven dat AnsaldoBreda geen zicht heeft geboden op oplossingen.

De NS heeft tot nu toe 120 miljoen euro aan 9 treinen uitgegeven en nog eens 80 miljoen is vastgelegd in een bankgarantie. "De betalingen gaan in schijven. Een trein kost ongeveer 20 miljoen euro. Sommige zijn volledig betaald, andere voor een gedeelte", legt een woordvoerder van de NS uit.