Happart beschuldigd van corruptie

José Happart, PS-politicus en voorzitter van de luchthaven van Bierset, is in beschuldiging gesteld voor corruptie en valsheid in geschrifte. Dat meldden Le Soir en Sud Presse gisteravond op hun websites. De inbeschuldigingstelling kadert in het onderzoek dat het Luikse parket opende rond onregelmatigheden met overheidsopdrachten op de luchthaven.

Een Franse ondernemer stapte in 2007 naar het gerecht nadat Happart hem zou beloofd hebben overheidsopdrachten toe te kennen in ruil voor de bouw van een huis voor een vriendin tegen een erg gunstige prijs. Happart zou zijn beloften daarbij niet zijn nagekomen. Eind 2008 werd een onderzoek gestart, wat onder meer leidde tot huiszoekingen op het voorzitterschap van het Waalse parlement, op de luchthaven en bij Happart thuis.

Bij dat onderzoek kwamen documenten naar boven die luchthavendirecteur Luc Partoune in nauwe schoentjes brachten. Hij werd in september 2009 al in beschuldiging gesteld voor valsheid in geschrifte. Intussen zijn naast Happart ook "de een verantwoordelijke van een Luiks tuinbedrijf, de voorzitster van een bouwgroep en een Franse ondernemer" in beschuldiging gesteld, aldus beide kranten.

Volgens hen zou Happart ook verschillende ondernemers die contracten hadden met het luchthavenbedrijf overtuigd hebben om bij hem en een van zijn vrienden werken te verrichten aan bodemprijzen.

Happart zelf ontkende in het verleden steeds de aantijgingen, maar was gisteren in het buitenland en niet bereikbaar voor commentaar. Zijn advocaat, Philippe Zevenne, zei aan Belga wel dat hij de brief met een mogelijke inbeschuldigingstelling nog niet ontvangen had. "Ik heb mijn client aan de lijn gehad en hij is extreem sereen. We gaan ons eindelijk kunnen verdedigen en het dossier kunnen inkijken in kader van de procedure", verduidelijkte hij nog.