De Crem: “Na 2014 in Afghanistan blijven”

CD&V-vicepremier en minister van Defensie Pieter De Crem heeft gisteren gepleit voor een voortzetting van de Belgische militaire aanwezigheid in Afghanistan na 2014. De huidige internationale operatie onder NAVO-vlag zal dan vervangen worden door een opleidings- en ondersteuningsmissie.

Volgens De Crem is het zaak te verzekeren dat de huidige inspanningen ook op lange termijn hun vruchten zullen afwerpen. "Het is daarom dat ik een grote voorstander ben van een verlenging van onze aanwezigheid in Afghanistan, zelfs na 2014, door ons in te schrijven in de logica van de ondersteunings- en opleidingsoperatie", zei hij aan het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie in Brussel. "Het is een noodzaak indien we zeker willen zijn dat onze inspanningen niet voor niets waren."

De voorbije maanden hebben de Afghaanse veiligheidsdiensten stap voor stap opnieuw de controle gekregen over het land. Tegen eind 2014 moeten ook de laatste internationale strijdkrachten Afghanistan verlaten hebben. De NAVO en haar partners blijven er echter ook nadien actief, voor de opleiding en ondersteuning van leger en politie.