Vrachtwagen met giftige stof kantelt

Het verkeer op de autosnelweg E314 moet de snelweg in beide richtingen verlaten in Genk en Maasmechelen, omdat er in Maasmechelen voor het Ecoduct een vrachtwagen met een gevaarlijk product gekanteld is. Het ongeval gebeurde rond 18.45 uur. De E314 ging volledig dicht. "Als alles volgens plan verloopt, zou de snelweg tussen middernacht en 1 uur weer vrij moeten zijn", zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. 

De brandweer van Maasmechelen werd opgeroepen om de chauffeur van de Duitse vrachtwagen te bevrijden. De verwondingen van de man bleken goed mee te vallen.

Groot probleem was de inhoud van de tankwagen. De brandweer deed metingen in de buurt. Om een onbekende reden kantelde de vrachtwagen, waarna die op de linkerrijstrook de vangrail raakte en een verlichtingspaal op de middenberm tegen de grond werkte.

In de tankwagen zit de giftige stof fenol. Om het gevaarte te takelen zijn waterschermen nodig. Daarvoor zijn twee kilometer brandslangen aangelegd om het water uit de Kikmolenvijver te pompen, zegt burgemeester Raf Terwingen (C&V) van Maasmechelen. 

"Men gaat aanvankelijk proberen de tankwagen terug recht te trekken met het goedje er nog in. Indien er toch dampen zouden vrijkomen, dan worden de waterschermen opgetrokken. Als er een scheur zou ontstaan, dan kunnen de takelwerkzaamheden nog enige tijd in beslag nemen, want dan zou het product overgepompt moeten worden.

Foto: Twitter (@JudithBuhler)