Ait Oud daagt België voor Europees Hof

Abdallah Ait Oud, die op 11 juni 2008 veroordeeld werd tot levenslange opsluiting voor de moord op Stacy en Nathalie, is bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) een zaak gestart tegen de Belgische staat. Ait Oud zegt dat hij geen eerlijk proces kreeg. Als het hof de zaak ontvankelijk acht, moet het proces mogelijk worden overgedaan.

De 45-jarige Abdallah Ait Oud heeft de feiten die hem ten laste worden gelegd altijd ontkend. Zijn nieuwe advocaat, Marc Nève, is nu in zijn naam een zaak gestart bij het EHRM. "Abdallah Ait Oud zegt dat hij in Luik geen eerlijk proces kreeg", aldus Nève.

Het is niet de eerste keer dat Ait Oud naar het EHRM trekt tegen de arresten in Luik. Eerder tekende hij al beroep aan omdat volgens hem het proces was verlopen in een "ongunstig klimaat en het vermoeden van onschuld geschonden was". Cassatie verwierp dat beroep.

Dit keer draagt Nève aan dat het arrest van het assisenhof dat Ait Oud veroordeelde niet gemotiveerd is en dat berichten in de media de zaak hebben beïnvloed. "Dat in de pers delen van het onderzoek zijn verschenen, onderzoekers met de pers hebben gepraat en de communicatie van de procureur des konings en de procureur-generaal hebben als gevolg dat zijn recht op vermoeden van onschuld is geschonden."

De Belgische Staat moet voor 13 september een reactie bezorgen aan het Europees Hof.