110 euro boete voor wie niet ritst

De politieke consensus om ritsen te verplichten bij wegversmallingen groeit. Alle meerderheidspartijen steunen een wetsvoorstel van CD&V-Kamerlid Jef Vandenbergh en ook staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) is voorstander. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Wellicht zal wie vanaf midden 2014 niet ritst een boete van 110 euro kunnen krijgen.

"Ritsen is vandaag gebaseerd op hoffelijkheid, een wettelijk kader is er niet. Daardoor blijven veel bestuurders zich er tegen verzetten", aldus Vandenbergh. Volgens de huidige voorrangsregels moet de bestuurder die invoegt voorrang verlenen aan de bestuurder die zijn rijstrook blijft volgen. In het voorstel wordt dat omgekeerd en krijgt de invoegende bestuurder voorrang.

Het niet-ritsen wil Vandenbergh klasseren als een overtreding van de tweede graad, goed dus voor een boete van 110 euro. Het voorstel moet nog door de bevoegde commissie en de Kamer. Er wordt gemikt op midden 2014 om de maatregel wet te laten worden. Automobilistenvereniging Touring is alvast tevreden.