Sociale 'kliklijn' op komst

De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) lanceert eind dit jaar een meldpunt waarop sociale fraude ook anoniem gemeld kan worden. Volgens Jean-Claude Heirman, de directeur van de SIOD, komen de klachten nu heel versnipperd binnen bij verschillende diensten en zijn ze vaak onvolledig zodat men er niet mee aan de slag kan. "Daarom werken we aan een website waarop toch minimaal een aantal gegevens over de mogelijke fraudeur moeten worden ingevuld, zodat we ermee aan de slag kunnen. De klager kan wel anoniem blijven", zegt hij in De Standaard.

Of het nu gaat over zwartwerk, bijstandsfraude, domiciliefraude of werkloosheidsfraude, ze zullen allemaal gemeld kunnen worden. Sp.a-staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (foto) steunt de oprichting van een centraal meldpunt.

Ook de Vlaamse liberalen eisen al enige tijd de oprichting van een meldpunt sociale fraude, maar ze maken wel bezwaar tegen het anonieme karakter van klachten. "Op die manier wordt het een goedkope kliklijn en dat willen we absoluut niet", zegt Nele Lijnen, senatrice voor Open Vld. Ze ziet het meldpunt ook enkel als een middel om in een overgangsfase fraude op te sporen.