Kinderbijslag voor prins Filip?

Tijdens de discussies over de hervorming van de koninklijke dotaties, lijkt de meerderheid een element over het hoofd gezien te hebben. Door de aanpassingen kan het dat de leden van de koninklijke familie toegang moeten krijgen tot kinderbijslag en sociale zekerheid. Dat meldt Sudpresse dinsdag.

Volgens het akkoord dat bereikt werd in het Uitvoeringscomité voor de Staatshervorming (Comori), bestaan de koninklijke dotaties voortaan uit twee delen: één deel "vergoeding", en een ander deel "werkings- en personeelskosten". Daarnaast moeten de leden van de koninklijke familie ook btw en accijnzen betalen. Deze veranderingen doen volgens Sudpresse vermoeden dat de leden van de koninklijke familie toegang zouden kunnen hebben tot kinderbijslag en sociale zekerheid. Dat is momenteel nog niet het geval, omdat de dotaties niet worden gelijkgesteld met loon.

CdH-senator Francis Delpérée bevestigt dat het onderwerp niet werd besproken in de Comori. "Ik zeg al tien jaar dat de prestaties van de leden van de koninklijke familie moeten worden beschouwd als vergoede arbeid. Het lijkt me dan ook gewettigd, dat als we hen behandelen als normale Belgen, zij recht hebben op sociale voordelen aangezien zijn belastingen zullen betalen." De kinderbijslag voor de vier kinderen van prins Filip zou 834,60 euro bedragen.