Toyota roept wagens terug

Toyota roept wereldwijd 242.000 wagens terug, omdat ze mogelijk een probleem hebben met de remmen. Dat meldt de Japanse autobouwer. In België gaat het om 735 wagens van het hybride type Prius.

In Europa, waar de autobouwer zowat 30.000 wagens terugroept, gaat het enkel om dat type. Volgens Toyota zijn er geen ongevallen of gewonden veroorzaakt door het defect.

Toyota heeft wereldwijd weet van 90 probleemgevallen. In Europa werd een elftal incidenten gerapporteerd op 30.000 wagens, geen enkele van die defecten vond plaats in ons land. Het probleem situeert zich in de accumulator van het remsysteem, verduidelijkt de woordvoerder van Toyota Belgium. Het onderdeel, dat stikstof bevat, zou eventueel barstjes kunnen vertonen waardoor stikstof in de remvloeistof zou kunnen komen. Daardoor moet de bestuurder het rempedaal dieper indrukken, er zou wel geen remkracht verloren gaan.

De teruggeroepen wagens zijn van de derde generatie Prius, geproduceerd tussen maart en oktober 2009. De betrokken eigenaars worden verwittigd per brief.