Artsen frauderen met kosten

Artsen nemen het niet altijd zo nauw met de prestaties die ze doorrekenen aan de ziekteverzekering. Dat blijkt uit het jaarverslag van de ziekteverzekering. Soms gaat dat misbruik erg ver. Dat schrijven De Morgen en De Standaard.

De dienst DGEC van de ziekteverzekering  stelde vorig jaar meer dan een half miljoen inbreuken vast. Er zijn longartsen die systematisch te veel testen uitvoeren of apothekers die twee keer passeren langs de ziekteverzekering.

“In bijna een derde van de gevallen ging het over behandelingen die nooit plaatsgevonden hadden", zegt Bernard Hepp, directeur-generaal van de DGEC. Maar volgens Hepp handelen niet alle dokters te kwader trouw. Bij de overgrote meerderheid gaat het om administratieve vergissingen. Zo kreeg het Riziv bijna 3,5 miljoen euro terug van zorgverleners die onterecht langs de kassa van de ziekteverzekering passeerden.

Bij de dossiers die voor een soort interne rechtbank komen, gaat het om ge­middeld 60.000 tot 77.000 euro. Zestien dossiers van flagrante fraude werden aan het parket overgemaakt.