Geens: " Globale cijfers vallen mee"

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) relativeert het nieuws over de gedaalde belastinginkomsten waarover De Tijd dinsdag schrijft. "Er is geen reden tot paniek", zo zegt Geens. Uit de cijfers die de krant kon inkijken, blijkt dat de belastinginkomsten tussen januari en april 2013 bijna 700 miljoen lager lagen dan dezelfde periode vorig jaar.

"Globaal vallen de cijfers goed mee", nuanceert Geens. "Er is niets om over te panikeren." Zo vallen de inkomsten uit de bouw tegen door het slechte weer. Volgens de minister zit het goed met de inkomsten uit de bedrijfsvoorheffing, de vennootschapsbelasting en de successierechten. "Het is niet allemaal kommer en kwel."

Volgende week start de federale regering haar begrotingscontrole. Geens en zijn collega's wachten nog op de groeicijfers van de Nationale Bank, maar de minister benadrukt dat de voorspelde groei nooit helemaal zeker is en dat de uiteindelijke inkomsten precies van de werkelijke cijfers zullen afhangen. "Alles is relatief, maar ik kan mijn hand niet in het vuur steken voor positieve cijfers."