De Block pakt kinderarmoede aan

Staatssecretaris van Asiel, Migratie en Sociale Integratie Maggie De Block zal volgende week haar nieuw plan tegen kinderarmoede uit de doeken doen. Dat schrijft De Morgen. Het strijdplan bestaat uit 140 acties, en wordt maandag goedgekeurd op de interministriële conferentie. De Block wil met het plan onder meer bereiken dat alle bevoegde diensten en organisaties informatie uitwisselen zodat kinderarmoede snel gedetecteerd en aangepakt kan worden.

"Stel: een kind komt midden in de winter op sandalen naar school. Dan doet dat wellicht wenkbrauwen fronsen, maar is dat misschien niet alarmerend. Maar wanneer de kinderopvang weet dat het zusje steeds met volle luiers toekomt en het OCMW zich herinnert dat de moeder ooit wel is komen aankloppen, maar nooit meer terugkeerde, dan heb je wel een urgent dossier", legt het kabinet-De Block uit.

De Block wil ook onderzoeken of de wet op het leefloon aangepast kan worden. Nu gaat die er nog vanuit dat wie de kinderen bij co-ouderschap maar om de week heeft, ook maar de helft van de kosten heeft. Veel kosten, zoals huisvesting blijven echter doorlopen. De Block wil daar rekening mee houden.