Di Rupo wil deel dotaties belasten

Premier Elio Di Rupo (PS) wil een deel van de koninklijke dotaties belasten. Hij deed daarover maandag een voorstel bij het Uitvoeringscomité van de Staatshervorming (Comori). Die buigt zich momenteel over de hervorming van de dotaties.

Die hervorming zou de grootste aanpassing van het dotatiesysteem ooit zijn in ons land. De Senaat heeft daarover een aantal aanbevelingen gedaan, maar de premier gaat met zijn voorstel verder dan wat de Senaat voorgelegd heeft. Volgens de hervorming zouden er minder leden van de koninklijke familie dotaties krijgen. Di Rupo wil nu als bijkomende maatregel dat een deel van de dotaties, dat de naam “vergoeding” draagt, belastbaar wordt.

Concreet wil dat zeggen dat de leden van de koninklijke familie die nog een dotatie zullen krijgen, accijnzen en btw zullen moeten betalen op dat vergoedingsdeeltje. De dotaties zullen na de hervorming nog voorbestemd zijn voor de koning, de troonopvolg(st)er, de weduwe(naar) van de overleden koning(in) en de afgetreden koning. Prins Laurent en prinses Astrid krijgen een overgangssysteem, met een deontologische code. De andere leden van de koninklijke familie zullen het moeten stellen met een bezoldiging per prestatie.

Aanvankelijk was het plan om de hervorming van de dotaties in te laten gaan bij een troonswissel. Maar de regering zou dat moment niet meer willen afwachten en het al vroeger willen implementeren, samen met andere delen van de staatshervorming zoals de financieringswet.