Dutroux maandag niet voor rechter

Marc Dutroux verschijnt maandag dan toch niet voor de strafuitvoeringsrechtbank in Brussel. Normaal gezien kwam Dutroux er zijn aanvraag voor een voorwaardelijke invrijheidsstelling verdedigen, maar naar verluidt gelooft hij niet meer in zijn kansen om met zijn huidige dossier vervroegd vrij te komen. Dutroux heeft geen werk en geen vaste verblijfplaats. Zonder die voorwaarden kunnen gevangenen geen vervroegde vrijlating aanvragen. Vrijdag liet hij in een brief vanuit de gevangenis in Nijvel weten niet naar Brussel te zullen komen.Zijn dossier wordt maandag wel behandeld.

Het is al de tweede keer dat Dutroux een aanvraag doet om vrij te komen. In december vorig jaar vroeg hij om een elektronische enkelband, maar de rechtbank verwierp die aanvraag in februari. De procedure die Dutroux nu is gestart, om vervroegd vrij te komen, is een hele andere procedure en staat los van zijn dossier voor een elektronische enkelband.

Michel Lelièvre, de handlanger van Dutroux, komt maandag wel naar Brussel voor de behandeling van zijn dossier. Lelièvre werd veroordeeld tot 25 jaar cel en diende eerder al aanvragen in om vrij te komen. Maar door zijn drugsproblemen werden die steeds geweigerd.