Helft meer winkels staat leeg

Vandaag staat in ons land de helft meer winkels leeg dan in 2008. Bijna 17.000 handelspanden blijven ongebruikt, zo blijkt uit cijfers van het studiebureau Locatus, die Het Laatste Nieuws publiceert.

De grootste problemen zijn er in het centrum van de steden. Daar staat gemiddeld één op de tien winkels leeg. Zelfstandigenorganisatie Unizo eist dringend actie. De gemeentebesturen werken aan een plan. In ons land staat 7,8% van alle winkels leeg. Dat is 11% meer dan een jaar geleden en de helft meer in vijf jaar tijd. In Vlaanderen gaat het zelfs om 8,78% lege winkels.

De leegstand is het grootst in Limburg en Antwerpen. In Oost-Vlaanderen (7,22) is dat het minst, maar daar steeg de leegstand de voorbije drie jaar wel met 67%. Bij de centrumsteden is Turnhout de koploper: 14,1% van de winkels staat daar leeg. Maar ook in Antwerpen en Sint-Niklaas raken veel handelspanden niet ingevuld.

Volgens Unizo zijn vooral de massale verhuis van winkels naar de rand van de stad, de slechte bereikbaarheid van het centrum en het gebrek aan parkeerplaatsen in de binnenstad de grootste oorzaken van de oprukkende leegstand.