Meer telefoontjes met vaste lijn in 2011

We hebben vorig jaar voor het eerst in zeker 12 jaar opnieuw iets meer gebeld met de vaste telefoon. Dat blijkt uit cijfers van de telecomregulator BIPT. Er zijn vorig jaar 12,28 miljoen minuten getelefoneerd via vaste lijnen. Dat is een stijging van 3,2% met het jaar voordien en meteen ook de eerste stijging sinds de cijfers in 2000 werden bijgehouden.

Er werd vorig jaar vooral van vaste naar mobiele toestellen getelefoneerd, hoofdzakelijk door particulieren. De stijging is volgens het BIPT te verklaren door de tariefplannen voor vaste telefonie die werden geïntroduceerd door de grote operatoren Belgacom en Telenet. Daarbij zaten dan vaak bundels met gratis minuten naar gsm’s.

Meer telefoongesprekken via de vaste lijn zorgden evenwel niet voor een daling van het bellen met de gsm. Ook daar steeg het aantal belminuten vorig jaar met 4,1% tegenover het jaar voordien. En ook het sms’en blijft populair. Vorig jaar werden er in ons land 25,4 miljard sms’en verstuurd, maar liefst 20% meer dan in 2011. Nog opmerkelijk is de stijging van het aantal mensen dat zijn of haar smartphone gebruikt voor mobiel internet. Het aantal mobiele datagebruikers steeg met 2/3 naar 4,15 miljoen mensen.