Jongerenvoorzitters tegen uitbreiding GAS

De jongerenvoorzitters van vier van de zes regeringspartijen boren de nieuwe GAS-wetgeving van de regering radicaal de grond in. "Alle Kamerleden die voor deze wet stemmen, moeten zich bewust zijn van de zware verantwoordelijkheid die ze dragen", schrijven ze in een open brief in De Morgen.

Vanmiddag keurt het federaal parlement in principe de uitbreiding van de gemeentelijke administratieve sancties (GAS) goed. Het wetsontwerp van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet verlaagt de leeftijdsgrens voor GAS-boetes van 16 naar 14 jaar en verhoogt de boetes. De maximumboete zal in de toekomst 350 euro bedragen voor volwassenen en 175 euro voor minderjarigen.

Deze uitbreiding zit de voorzitters van JONGCDenV, Animo (sp.a), Jong VLD en de Mouvement des Jeunes Socialistes (PS) erg hoog. "Volgens ons is GAS een symptoom geworden van een verzuurde maatschappij, waarin verdraagzaamheid tegenover elkaar en tegenover jong zijn in het bijzonder verder af lijkt dan ooit." Ze pleiten onder meer voor een wet met meer aandacht voor preventie, voor meer doelgerichte waarschuwingen en voor een nationaal register dat alle vormen van overlast samenbrengt.