Aardappelproces opnieuw van start

In Dendermonde is het zogenoemde ‘aardappelproces’ weer van start gegaan. Elf activisten van het Field Liberation Front moeten zich voor de Dendermondse strafrechter verantwoorden omdat ze in 2011 een veld met genetisch gemanipuleerde aardappelen bestormden.

De elf beklaagden werden in februari eigenlijk al veroordeeld voor de schade die ze berokkenden op het aardappelproefveld. De beschuldigden lieten toen verstek gaan omdat andere actievoerders niet vrijwillig voor de rechter mochten verschijnen. Ze gingen in verzet tegen hun vonnis, zodat hun proces moest worden overgedaan.

Opnieuw vroegen de beklaagden of andere sympathisanten voor de rechter mochten verschijnen en of ze beeld- en ander materiaal mochten tonen om de gevaren van genetisch gemanipuleerd voedsel te bewijzen. De rechter ging niet in op dat verzoek. De beklaagden konden geen verstek meer geven en dus werd het proces eindelijk volledig behandeld. Dus voerden ze opnieuw actie aan de trappen van het justitiepaleis in Dendermonde. Ook Bart Staes, Europarlementariër voor Groen, was aanwezig. “Wij hebben allemaal recht op gezond voedsel,” stelt hij.

De rechtbank doet eind juni uitspraak in deze zaak.