Onrust op Antwerpse gemeenteraad

In Antwerpen is de gemeenteraadszitting van gisteravond uitgelopen op een sisser, nadat de sp.a-fractie besloot de zaal te verlaten na een discussie over het gebruik van de stralende 'A'. De partij pikte het niet dat haar fractieleidster Yasmine Kherbache geen wederwoord meer kreeg van burgemeester Bart De Wever. Het is de eerste keer deze legislatuur dat de grootste oppositiepartij de raadszaal voortijdig verlaat.

De sfeer was al de hele avond bijzonder bitsig, onder meer tijdens het twee uur durende debat over de Sinksenfoordeal. Meerderheid en oppositie verweten elkaar een gebrek aan juridische kennis en de oppositiepartijen hadden het over "pure chaos", "achterkamertjespolitiek" en "het voortrekken van projectontwikkelaars".

Het hek was helemaal van de dam toen N-VA-fractieleider André Gantman een interpellatie gericht tegen sp.a begon. Die had het stadslogo (de stralende 'A') met een variant van de voormalige stadsslogan ("'t Stad is wél van iedereen") gebruikt bij haar 1 mei-optocht (foto). Voor Yasmine Kherbache (sp.a) moet dat kunnen omdat het om een parodie gaat.

Burgemeester Bart De Wever noemde de juridische procedure tegen de sp.a een standaardprocedure die ook tijdens de vorige legislatuur zou aangespannen zijn, aangezien voormalig burgemeester Patrick Janssens (sp.a) het door hem gelanceerde logo "beschermde als een gans op haar gouden eieren". Toen Kherbache vervolgens geen wederwoord meer kreeg, verliet sp.a de zaal. De Wever liet nog een interpellatie toe, maar de rest van de agenda wordt vandaag afgewerkt.