“Uitgestoken hand naar moslima’s”

"Dit is een historische ommekeer voor etnisch-culturele minderheden", zegt Naima Charkaoui, directeur van het Minderhedenforum als reactie op de afschaffing van het hoofddoekenverbod door de Gentse meerderheid.

"Onze handtekeningenactie was een overdonderend succes", zegt ze. "We mikten op 3.500 stemmen, maar in een vingerknip verzamelden we er meer dan 10.000. Een signaal dat de stad Gent niet kon negeren."

Charkaoui (rechts op de foto) zegt dat België een interculturele plek is geworden in het hart van Europa. "Dat de stad Gent nu op positieve manier inspeelt op die diversiteit is een trendbreuk. Wij weten dat etnisch-culturele minderheden deze beslissing zien als de erkenning van hun godsdienstvrijheid. Bovendien is elke mens uniek. Die unieke mens heeft in België het recht om uit te komen voor zijn godsdienst."

Het Minderhedenforum ziet in de beslissing van de gemeenteraad ook een signaal naar de moslimgemeenschap toe. "Officieel heet het een verbod op alle levensbeschouwelijke tekens. In de praktijk werden vooral moslima's geviseerd. Vandaag wordt er een hand uitgestoken naar een gemeenschap die al jaren het doelwit is van allerlei vormen van discriminatie."