Vangheluwe gevierd in Kerk en Leven

De voormalige bisschop van Brugge, Roger Vangheluwe, wordt in Kerk en Leven vermeld in een lijstje met priesters die hun vijftigjarige jubileum vieren. Een grote blunder waar huidig bisschop Jozef De Kesel niet mee kan lachen. De hoofdredactie van het blad heeft zich al geëxcuseerd.

"Ik besef dat dit heel wat mensen kan kwetsen", zegt hoofredacteur Bert Claerhout in een eerste reactie. Hij neemt ook de volledige verantwoordelijkheid op zich.

Voorts zegt Claerhout dat de gepubliceerde lijst afkomstig is van het bisdom zelf. Volgens Claerhout kon het bisdom de naam zelf uit die lijst geschrapt hebben. Maar hij geeft toe dat de redactie zelf ook in de fout ging.

Het bisdom zegt dat zij tot vorig jaar zelf een pagina met dergelijk nieuws aanleverden, maar dat de redactie van Kerk en Leven het sinds kort zelf wil doen. Bij het opstellen van de lijst heeft niemand blijkbaar stilgestaan bij de naam Vangheluwe

Vangheluwe bekende een tijd geleden dat hij jarenlang een neef van hem misbruikt heeft. Ondertussen leeft hij ergens ondergedoken in Frankrijk. Onlangs kwam hij nog in het nieuws, toen bekend raakte dat hij hoopt ooit terug te keren in de maatschappij.