25 mei 2014: moeder der verkiezingen

Het Europees Parlement heeft ingestemd met het voorstel om de Europese verkiezingen van 2014 niet in juni, maar al in mei te laten plaatsvinden. Door die verschuiving zullen de Belgische kiezer op zondag 25 mei zowel een Europese als een federale en regionale stem moet uitbrengen.

Eerder stonden de Europese verkiezingen gepland van 5 tot 8 juni, maar de Europese besluitvormers willen vermijden dat de opkomst te zeer zou lijden onder het pinksterweekend. De vervroegde stembusgang moet de nieuw verkozen Europarlementsleden ook meer tijd geven om zich voor te bereiden op de verkiezing van een nieuwe Commissievoorzitter in juli.

Het Europees Parlement was zelf met het idee komen aandraven en de ambassadeurs van de lidstaten hebben de suggestie opgepikt en in een ontwerpbesluit gegoten. De lidstaten moeten nog formeel instemmen met de nieuwe timing. Dat zal naar verwachting in juni gebeuren.

Bij die Europese verkiezingen zal de Belgische kiezer een vertegenwoordiger minder kunnen afvaardigen. Als gevolg van de toetreding van Kroatië verliest een aantal lidstaten immers een zetel. Zo moet België vanaf 2014 genoegen nemen met 21 zetels. Ook dat akkoord moeten de lidstaten nog bekrachtigen.