Misbruik kerk: groepszaak gestart

39 slachtoffers van seksueel misbruik hebben zich vandaag verenigd voor een zogenaamde “class action”-zaak tegen de Belgische bisschoppen, de hogere oversten van de Belgische religieuzen en de Heilige stoel. Een “class-action”-zaak is een vordering van een groep mensen tegen de beschuldigden. Om die groepszaak te mogen houden, was er toestemming van de Gentse balie nodig.

De zaak werd ingeleid door het kantoor van advocaten Walter Van Steenbrugge en Christine Mussche. “Het gaat om mensen die vanaf de jaren ’50 misbruikt zijn, soms van hun drie tot 18 jaar, binnen een gezagsrelatie in de kerk. Ze zijn psychisch getekend voor het leven”, laat advocaat Van Steenbrugge weten. Er zijn maar vier mensen uit de anonimiteit getreden, de 35 anderen treden in de rechtszaak op bij volmacht. “In totaal hadden 140 mensen ons kantoor aangezocht maar die hebben door het misbruik geen vertrouwen meer in mensen”, zegt Van Steenbrugge.

De advocaten willen Belgische bisschoppen, de hogere oversten van de Belgische religieuzen en de Heilige stoel in het Vaticaan verantwoordelijk stellen voor het misbruik. “De kerk heeft de mensen jarenlang in de kou gezet, en ze vragen nu aan de rechtbank dat u dat niet zou doen”, pleitte meester Mussche. De zaak werd al in 2011 ingeleid voor de rechtbank van eerste aanleg, maar wordt pas vandaag behandeld.