400.000 liter water wordt weggepompt

In Wetteren wordt vandaag 400.000 liter vervuild water uit het bufferbekken aan het waterzuiveringsstation en de zuidgracht overgepompt in een schip. Gisteren bleek dat het water uit het bufferbekken zwaar vervuild is en daarom moet overgeladen worden. “Het water in de zuidgracht is minder vervuild, maar zal toch overgeladen worden”, zegt Bea Hageman van de provincie Oost-Vlaanderen. Voor de verwerking van het gewone afvalwater, werkt het zuiveringsstation wel al terug normaal.

Vandaag wordt ook de vernielde spoorinfrastructuur richting Schellebelle verwijderd. Het materiaal zal nog wel een tijdje op de rampsite blijven liggen. Gisteravond kon al gestart worden met het verwijderen van de vernielde spoorinfrastructuur richting Wetteren. Het gaat om de kant waar de meeste buurtbewoners wonen," zegt woordvoerder Thomas Baeken. "Daardoor kan dat stuk eerst gesaneerd worden."

Voor de sanering van de bodem, wacht de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) nog op een globaal beeld van alle staalnames. "Dinsdag of woensdag wordt duidelijk welk soort sanering er precies nodig zal zijn", zei OVAM-woordvoerder Jan Verheyen gisteren.