"Tank best in Spanje of Luxemburg"

Wie deze zomer met de auto op vakantie gaat, tankt het goedkoopst in Luxemburg en Spanje. Italië is dan weer te mijden, daar zijn de brandstofprijzen heel hoog. Dat meldt mobiliteitsclub VAB. Omdat meer dan de helft van de Belgen met de auto op zomervakantie gaat, bracht de mobiliteitsclub de prijsevolutie van brandstof en tolkosten in kaart.

In bijna alle Europese landen wordt er tol geheven en gemiddeld stegen de tolkosten met zowat 3 procent. Alleen Zwitserland verhoogde zijn vignetprijs (nog) niet. In Spanje stegen de tolprijzen het afgelopen jaar het forst, met gemiddeld 13 procent.

Aangezien ook de brandstofprijzen de voorbije vier jaar sterk gestegen zijn, benadrukt VAB dat vakantiegangers behoorlijk wat kunnen besparen door te tanken in het juiste land en aan het juiste tankstation. Tanken langs de autosnelweg is veel duurder en dieselrijders moeten bovendien opletten voor de valkuil van de veel duurdere dieselvarianten die aangeboden worden. Automobilisten kunnen tot 15 eurocent per liter besparen door op zoek te gaan naar het goedkoopste tankstation.