Multinationals waarschuwen België

Enkele multinationals hebben ons land duidelijk laten weten dat het fiscale klimaat moet veranderen. Zo niet zou er heel veel geld uit ons land kunnen wegvloeien, volgens de multinationals. Dat schrijft de krant De Tijd.

De waarschuwing komt van voormalig topman van Janssen Pharmaceutica Ajit Shetty en BASF-topman Wouter De Geest. Zij lieten via het MCB Forum, het forum voor Multinationale Ondernemingen in België, weten dat “geldstromen, maar ook bepaalde activiteiten en de daarmee verbonden jobs, heel mobiel zijn”.

Een en ander heeft te maken met de discussie rond de notionele intrestaftrek. Er gaan stemmen op om die af te schaffen om banen te creëren, maar dat is volgens Shetty en De Geest “een boude uitspraak die realiteitszin mist.” Ook de plannen voor een financiële transactietaks zien zij niet zitten. “Meer belasting willen heffen zal net minder opbrengen omdat de belastbare basis uit België zal verdwijnen”, klinkt het ferm.

Opvallend genoeg liet het MCB Forum zich enkele maanden geleden nog positief uit over België, als zijnde aantrekkelijk voor investeringen. Nu lijkt de wind dus gekeerd en volgt een waarschuwing: de miljarden die de notionele aftrek naar ons land trok, kunnen heel snel weer verdwijnen.