Bodem aan wagons sterk vervuild

Uit bodemonderzoek dat zondag werd uitgevoerd op de plaats van de treinramp in Wetteren, blijkt dat er vlakbij de ontspoorde wagons sterk verhoogde waarden acrylnitril aangetroffen werden in de bodem en het grondwater. Dat meldt de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM).

Vandaag en de volgende dagen worden opnieuw stalen genomen op de plaats van het ongeval en in oostelijke en westelijke richting. "Dit moet toelaten om een vollediger beeld te krijgen van de bodemtoestand ter plekke. In de loop van volgende week kunnen NMBS-Holding en de OVAM bepalen welke maatregelen of saneringsdaden nodig zijn om de verontreiniging verder aan te pakken", zegt de OVAM in een persbericht.

Spoorweginfrastructuurbeheerder Infrabel vermoedt dat op 23 mei gestart kan worden met de sanering. Het is nog niet duidelijk of de bewoners in de rode zone mogen terugkeren voordat de saneringswerken achter de rug zijn. Als het om een ingrijpende sanering met uitgebreide afgravingswerken gaat, is het mogelijk dat die bewoners nog weken niet naar hun huizen kunnen teruggaan. Het gaat om een vijftigtal bewoners binnen de perimeter van 250 meter rond de plaats van het ongeval.

Lees ook: