16,4% van onze economie is zwart

De zwarte economie in België vertegenwoordigt dit jaar 63 miljard euro. Dat is met 16,4 procent van de totale economische activiteit het laagste peil van de voorbije tien jaar. Dat schrijft De Morgen.

De krant baseert zich op een onderzoek van de Oostenrijkse professor Friedrich Schneider, een expert in het berekenen van schaduweconomieën.

België volgt met de daling de Europese tendens, maar scoort wel nog altijd het slechtst van alle West-Europese landen. Duitsland heeft een zwarte economie van om en bij 13 procent, in Frankrijk zou die 9,9 procent bedragen, in Groot-Brittannië 9,7 procent en in Nederland amper 9,1 procent. De slechtste prestaties worden opgetekend in Oost-Europa. In Bulgarije zou de zwarte economie ruim 30 procent bedragen.

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) toont zich tevreden met de dalende cijfers voor ons land, al blijft het volgens hem moeilijk om de zwarte economie exact te berekenen. "De cijfers tonen aan dat we de goede richting uit gaan. Maar het mag en moet nog meer zijn", klinkt het.